Sunday, 19 June 2016

Health Benefits of Dates - Promoting Heart, Brain, and Digestive Health



date fruit
A product of the date palm and cultivated since approximately 6000 B.C, the date fruit is one of the sweetest fruits around and also happens to come in many different varieties. Although dates can be eaten fresh, the fruit is very often dried, resembling raisins or plums. But whether fresh or dry, the health benefits of dates are still just as plentiful.

  by Mike Barrett

Nutritional Content of Dates

If you’re looking for fiber, potassium, or copper, look no further than dates. While dates are rich in many vital nutrients and therefore offer many health benefits, the fruit is so small that you’ll need to consume a larger quantity to intake the necessary amount.
The following nutritional data outlines some of the key nutrients found in dates, and is based on a 100g serving of the fruit.
  • Fiber – 6.7 grams. 27% RDA.
  • Potassium – 696 milligrams. 20% RDA.
  • Copper – 0.4 milligrams. 18% RDA.
  • Manganese – 0.3 milligrams. 15% RDA.
  • Magnesium – 54 milligrams. 14% RDA.
  • Vitamin B6 – 0.2 milligrams. 12% RDA.
Note: Dates are high in sugar content – coming in at a whopping 66.5 grams per 100 gram serving of the fruit. It is recommended to lessen sugar consumption as much as possible, even when the sugar is being consumed from fruit.
Check out the USDA Nutrient Database for a full nutritional profile of dates.

The Known Health Benefits of Dates – What the Date Fruit Has to Offer

Dates aren’t exactly a nutritional powerhouse when compared to some other foods like kiwi or sesame seeds, but the fruit does still offer numerous health benefits along with great taste. Here are some health benefits of dates.
  • 1. Promoting Digestive Health, Relieving Constipation – Fiber is essential for promoting colon health and making for regular bowel movements. The insoluble and soluble fiber found in dates help to clean out the gastrointestinal system, allowing the colon to work at greater levels of efficiency. Some other benefits relating to fiber and colon health are reduced risks of colitis, colon cancer, and hemorrhoids. (Dates could even be coupled with other home remedies for hemorrhoids.)
  • 3. Anti-Inflammatory – Dates are rich in magnesium – a mineral known for its anti-inflammatory benefits. One study found that “inflammatory indicators in the body such as CRP (C-reactive protein), TNF (tumor necrosis factor alpha), and IL6 (interleukin 6) were all reduced when magnesium intake was increased.” Further, inflammation in the arterial walls was also reduced with magnesium intake. Based on magnesium’s anti-inflammatory properties and the findings of this study, magnesium can effectively reduce the risk of cardiovascular disease, arthritis, Alzheimer’s disease, and other inflammation-related health ailments.
  • 4. Reduced Blood Pressure – Magnesium has been shown to help lower blood pressure – and again, dates are full of the mineral. Additionally, potassium is another mineral in dates that has several functions within the body, aiding with the proper workings of the heart and helping to reduce blood pressure.
  • 5. Reduced Stroke Risk – After evaluating 7 studies published over a 14 year time period, researchers found stroke risk was reduced by 9% for every every 100 milligrams of magnesium a person consumes per day. The research can be found in the American Journal of Clinical Nutrition.
  • 6. A Healthy Pregnancy and Delivery – Further adding to the health benefits of dates, one study performed by researchers at the University of Science and Technology set out to discover how the date fruit impacted labor parameters and delivery outcomes. After studying 69 women for a year and 1 month, the researchers found that “the consumption of date fruit in the last 4 weeks before labour significantly reduced the need for induction and augmentation of labour, and produced a more favourable, but non-significant, delivery outcome. The results warrant a randomised controlled trial.”
  • 7. Boosting Brain Health – Some studies, such as one found in JAMA Internal Medicine, found that sufficient vitamin B6 levels are associated with improved brain performance and better test scores.

A Summary of Dates Health Benefits: Dates are Great for:

  • Weight loss
  • Relieving constipation, supporting regular bowel movements
  • Promoting heart health, reducing heart disease risk
  • Diarrhea
  • Iron-deficiency anemia
  • Reducing blood pressure
  • Impotence
  • Promoting respiratory and digestive health
  • Pregnancy deliveries
  • Hemorrhoid prevention
  • Chronic conditions such as arthritis
  • Reducing colitis risk
  • Preventing colon cancer
Remember to share all of the health benefits of dates with your friends and family!
Additional Sources:
NutritionData.Self
Wikipedia

Read more: http://naturalsociety.com/


-----------------------

More Info www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
www.QuranicFoods.com

Thursday, 10 December 2015

Coway Malaysia : Produk dan Cara Membuat Belian Tunai atau sewa beli. COWAY.MY

Coway Malaysia
Tahukah anda ?? Produk Coway Malaysia seperti penapis air Coway boleh dimiliki dengan tiga cara pembelian:
1- Pembelian Secara Tunai (outright)
2- Pembelian secara Sewa Beli.
3- Pembelian secara Bayaran Ansuran (installment).
 
Tiga cara pembelian ini membezakan berapa komitmen bulanan. Contohnya jika anda berminat untuk membeli penapis air Coway model Villaem, anda perlu membayar:

RM3,800 Pembelian secara Outright.
RM125 Pembelian secara Sewa Beli.
RM 105.50 Pembelian secara Bayaran Ansuran.
 
Info Coway Malaysia

Pembelian Penapis Air Coway Secara Online

Kini dunia serba mudah.. semua boleh didapati dihujung jari, proses jual beli menjadi lebih mudah. Memiliki penapis air Coway juga semudah ABC jika anda membuat tempahan secara online. Anda tidak lagi perlu ke mana-mana pasaraya untuk membuat pendaftaran. Kami yakin, selepas selesai proses pendaftaran dan pembayaran, Cody atau pasukan teknikal kami akan ke rumah anda dalam masa 2 hari untuk memasang penapis air Coway anda.
Sila ikuti langkah mudah berikut :
  1. Sila hubungi kami di 0124506763 @ 0175750810 melalui SMS atau WhatsApp untuk bertanya berkaitan produk. Tanya perbezaan produk Coway, perbezaan harga Coway dan bagaimana cara untuk servis atau tukar filter Coway (semuanya PERCUMA selama lima tahun).
  2. Saya akan hantarkan borang pendaftaran dan borang yang berkaitan. Anda isi dan pulangkan kepada kami.
  3. Anda buat pembayaran deposit dan bayaran bulan pertama seperti yang diterangkan pada langkah pertama. Anda tunggu tiga hari untuk pemasangan.
Sangat Mudah! Anda tidak perlu bazirkan masa, tenaga, dan petrol untuk memiliki penapis air Coway untuk keluarga anda. Sebarang pertanyaan berkenaan Produk Coway, sila hubungi saya/atau SMS/Whatsapp “COWAY” ke 0124506763 @ 0175750810.

@ terus tekan butang ini -> Contact Us

@ terus mesej kami di [Facebook]


PRODUK

Coway Malaysia Penapis Air

Penapis Air

Penapis air Coway sudah terkenal di Malaysia bahkan di dunia kerana produknya yang berkualiti tinggi serta perkhidmatan selepas jualan yang terbaik. Penapis Air Coway didatangkan dengan pelbagai versi bagi memenuhi keperluan pengguna yang pelbagai

Penapis Udarapemerah jus

Sistem Penapis Udara ataupun Air Purifier Coway adalah Penapis Udara berteknologi tinggi yang digunakan oleh mereka yang inginkan udara bersih yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit. Rekaan bertaraf 5-BINTANG dengan harga mampu milik.

PeMerah Jus

jusUntuk Perahan semulajadi, nikmatilah Juicepresso Semua orang sudah tahu tentang kepentingan dan kebaikkan buah dan sayuran di dalam pemakanan seharian. Namun tidak semua orang mampu untuk meletakkan kesemua khasiat di dalam setiap hidangan. Kini Coway membantu anda!


Penapis Luarpenapisluar

TEKNOLOGI & INOVASI Teknologi penapis air luar rumah. Coway telah menambah variasi produknya dengan memperkenalkan penapis air luar rumah. Design yang Anggun dan Kemas, Saiz yang kecil serta diperbuat daripada besi tahan karat berkualiti tinggi.


SPA Mandian Coway

BB09_1
Keperluan Harian Untuk Kulit Yang Lebih Lembut
‘Coway’s Spa Softener’ mampu menghapuskan partikel-partikel tercemar dari sumber air di rumah bagi memastikan kulit anda hanya menyerap air yang bersih.
 

Manual Bidet

Eco Friendly Bidet Dengan hanya menggunakan tekanan air, Coway bidet tidak memerlukan pengguaan elektrik. Reka bentuk yang lebih sofistikated Bersih dan selamat 3 langkah pengawalan Elegan   Spesifikasi : Power  Consumption No electric required Filter MF Filter Water Flow Rear Cleansing 1.2 L/m  in Front Cleansing 1.2 L/min Water Temprature – Seat Temperature –
Coway Eco Friendly Bidet

Monday, 27 January 2014

Seminar Febuari 2014 MEMBUDAYAKAN UMAT BERDAGANG. GCP , Kasturi Emas, AnNisa Collection, Ziqri Foods


http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

MEMBUDAYAKAN UMAT BERDAGANG.

AMBIL BARANG DULU.
Anda tak perlu bayar 1 sen pun.
Barang dah laku barulah anda bayar.

Temui kami di Lokasi Berikut :

DAFTAR SEKARANG!!
Untuk 50 orang sahaja.
TEMPAT HAMPIR PENUH! Daftar Online  Segera : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

Program Pembangunan Usahawan. Membudayakan Umat Berdagang.

SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN
Tarikh : 9 FEBRUARI 2014 (Ahad)
Tempat : HOTEL SERI MALAYSIA SEREMBAN
Masa : 9.00pg
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP SRBN> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Hubungi : TARIQ 019-373 1747
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

JOHOR BAHRU, JOHOR
Tarikh : 15 FEBRUARI 2014 (Sabtu)
Tempat : HOTEL SERI MALAYSIA JOHOR BAHRU
Masa : 9.00pg
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP JB> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Hubungi : PUAN NASRI FAHMI 012-746 0386
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

SHAH ALAM, SELANGOR
Tarikh : 22 FEBRUARI 2014 (Sabtu)
Tempat : BILIK SEMINAR MASJID NEGERI SHAH ALAM
Masa : 9.00pg - 5.00ptg
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP SHAH> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Penganjur : HUZAIRIN 019-242 4010
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

KUANTAN, PAHANG
Tarikh : 23 FEBRUARI 2014 (Ahad)
Tempat : HOTEL SERI MALAYSIA KUANTAN
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP KUANTAN> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Masa : 9.00pg
Hubungi : SUZANA 016-980 8989
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

Saturday, 4 January 2014

Seminar EMAS GCP program pembangunan usahawan. Masuk PERCUMA! Kelantab, Terengganu, Melaka n Lembah Kelang

 
 
Nak ambik barang dulu bayar kemudian???
boleh datang ke program pembangunan usahawan.
Masuk PERCUMA & makan PERCUMA.
 Nak emas & perak PERCUMA pun boleh... Datang jer bawak anak beranak

PROGRAM PEMBANGUNAN USAHAWAN.

DAFTAR SEGERA!!
TEMPAT HAMPIR PENUH!

Kota Bharu, KELANTAN
Tarikh : 11 Januari 2014 (SABTU)
Tempat : ONE STATION hotel , bersebelahan tesco kota bharu
Masa : 9.00pg
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP KB> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Hubungi : ROHAIZAN 019-9199224
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

Dungun,TERENGGANU
Tarikh : 18 Januari 2014 (SABTU)
Tempat : Hotel UiTM Dungun
Masa : 9.00pg
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP DUNGUN> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Hubungi :
AMRAN 019-949 1956
QISTINA 019-262 8090
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

MELAKA
Tarikh : 25 JANUARI 2014 (SABTU)
Tempat : Kedai Emas GCP,
No 41 Jalan Lagenda 1, Taman 1 Lagenda, Bandaraya Melaka, (depan jalan masuk AEON Bandaraya melaka)
Masa : 9.00pg
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP KEMLK> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Hubungi : Shahrom 017-213 6858
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

KUALA LUMPUR
Tarikh : 26 Januari 2014 (AHAD)
Tempat : equine training centre, seri kembangan
Masa : 9.00pg
Pengesahan kehadiran : SMS <GCP SERI> <nama penuh> <bil peserta> hantar ke 32828
Hubungi: SURIATI 013-305 5013


Sunday, 22 December 2013

Seminar GCP Disember 2013 - Jan 2014


ANDA BERNIAGA, MODAL KAMI SEDIAKAN!

PRODUK UTK DIJUAL DIBERI untuk anda memulakan perniagaan.

PROGRAM PEMBANGUNAN USAHAWAN. ( MASUK PERCUMA)

Kepala Batas, PULAU PINANG
Tarikh : 28 Disember 2013 (SABTU)
Tempat : Kedai Emas GCP Cawangan Bertam, No 33, Lorong Bertam Indah 4/9, Taman Bertam Indah, Kepala Batas.
Masa : 9.00pg
Hubungi :
Saffuwan 011-16640799
Afiqah 013-9606954
Muhaimin 014-5290636
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

Slim River, PERAK
Tarikh : 29 Disember 2013 (AHAD)
Tempat : Dewan Seminar Seri Tanjung Rumah Rehat Slim River Perak
Masa : 9.00pg
Hubungi :
Norhafizan 019-3335897
Naserudin 012-5913648
Azridawaty 012- 5082312
Maria 019-3323548
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

Kota Bharu, KELANTAN
Tarikh : 11 Januari 2013 (SABTU)
Tempat : ONE STATION hotel , bersebelahan tesco kota bharu
Masa : 9.00pg
Hubungi : ROHAIZAN 019-9199224
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

Dungun,TERENGGANU
Tarikh : 18 Januari 2013 (SABTU)
Tempat : Hotel UiTM Dungun
Masa : 9.00pg
Hubungi :
AMRAN 019-949 1956
QISTINA 019-262 8090
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

MELAKA
Tarikh : 25 JANUARI 2014 (SABTU)
Tempat : Kedai Emas GCP,
No 41 Jalan Lagenda 1, Taman 1 Lagenda, Bandaraya Melaka, (depan jalan masuk AEON Bandaraya melaka)
Masa : 9.00pg
Hubungi : Shahrom 017-213 6858
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

KUALA LUMPUR
Tarikh : 26 Januari 2013 (AHAD)
Tempat : equine training centre, seri kembangan
Masa : 9.00pg
Hubungi : NUUR SURIATI 013-305 5013
Daftar Online : http://www.gcp.com.my/?id=ad1689

Sunday, 17 November 2013

Pengiraan Harga Emas 916 dan 999 Malaysia berdasarkan harga pasaran di KITCO

Assalamualaikum..
Salam sejahtera.. didoakan kita sentiasa dalam limpahan rahmat Allah..
ada beberapa sahabat bertanya bagaimana cara mengira harga emas semasa berdasarkan harga emas dunia seperti kitco dan seumpamanya..
oleh kerana saya tidak sempat menulis panjang lebar berikut saya kongsikan beberapa artikel sahabat emas berkaitan cara pengiraan harga emas spot.. harga tempatan dll..
selain menambah ilmu emas :)
Artikel 1 :

http://anak-permataku.blogspot.com

Pengiraan Harga Emas berdasarkan harga pasaran di KITCO

 
Assalamualaikum.

Pengiraan ini berdasarkan harga pasaran emas mentah yang dipaparkan di KITCO
Perlu diingatkan pengiraan ini tidak semestinya tepat, tetapi boleh dijadikan anggaran tentang harga emas sebenar di pasaran Malaysia.

sebagai contoh pada 25 Julai harga purata 1 Ounce emas adalah USD 1613

Oleh kerana di Malaysia kita lebih gemar menggunakan gram, jadi

1 Ounce(Troy) = 31.10 gm

31.10gm = USD 1613
1 gm = USD 51.86

Sekarang kita lihat pula kadar tukaran wang asing USD kepada RM


1 USD = RM 2.98

Jadi 1 gm = RM 154.56, dan inilah yang selalu orang panggil harga Spot Gold.

Persoalannya sekarang, kenapa kita perlu tahu harga Spot Gold nie?

Jawapannya, ia dapat membantu kita menilai sendiri harga emas yang kita ingin beli, adakah ia terlalu tinggi atau hampir dengan harga spotgold tadi.

Harga barang kemas seperti cincin, rantai lebih tinggi dari spot gold kerana kos pengeluarannya, serta kos pertukangan(workmanship).

Berbeza pula dengan gold bar atau syilling emas, yang mana harganya mungkin lebih hampir dengan harga spotgold, kerana kebiasaanya, kos pengelurannya jauh lebih rendah berbanding barang kemas dan tiada kos workmanship.

Sebagai contoh PG Dinar Putra(916/22K) seberat 4.25gm

Harga hari ini RM 713
Kandungan emas tulin ialah 91.6% drpd 4.25gm iaitu sebanyak 3.893gm

3.893gm x RM 154.56 = RM 601.70

Jadi perbezaan harga

RM 713 - RM 601.70 = RM 111.30(Kos pengeluaran+untung)

Tetapi RM 111.30 bukanlah bermakna kesemuanya itu adalah kos pengeluaran, tetapi telah meliputi kos penghantaran dan untung yang diambil oleh pengeluar,pengedar dan penjual.

Dari contoh di atas, diharap dapat membantu saudara saudari memahami mengapa harga dinar berbeza antara satu sama lain dan mungkin juga dapat membuat pilihan sebelum membeli sesuatu produk emas.

Diharap dengan sedikit maklumat ini dapat memberi manfaat kepada saudara saudari. Jika ada kesilapan, sila perbetulkan=).Wasalam
Artikel 2 :
http://mentoremas.com

Bagaimana Pengiraan Harga Emas Fizikal Tempatan Dilakukan

Harga emas

Harga Emas di pasaran antarabangsa didagangkan dalam matawang US Dollar, dengan berat asas dagangannya “Troy per oz”.
Troy per oz adalah unit untuk semua jenis logam berharga (precious metal), dimana untuk setiap 1 Troy per oz bersamaan 31.1gram.
1 Troy per oz = 31.1gram
Sebagai contoh, jika harga emas di pasaran antarabangsa $1623 per oz, bermakna harga emas ketika ini adala 1,623 Us Dollar untuk setiap 1 Troy auns.
Untuk mendapatkan harga dalam RM bagi setiap gram, pengiraannya seperti berikut:
1. Dapatkan harganya untuk setiap gram dahulu, caranya adalah;
Harga Sekarang ÷ Berat 1 troy oz dalam gram = Harga 1 gram emas dalam USD.
$1,601.05 ÷ 31.1 = $51.48
2. Kira kadar pertukaran harga 1 gram emas dalam matawang Dollar tadi kepada RM, caranya;
$51.48 x RM3.1310 = RM161.18 (Harga 1 gram emas di pasaran antarabangsa).
Untuk makluman, harga yang diatas adalah harga asas dagangan atau dikenali sebagai “Harga Spot”, dan ianya tidak merangkumi kos-kos sampingan yang terlibat bagi menghasilkan emas dalam bentuk fizikal.
Contohnya, katakan syarikat ABC adalah penjual emas, dan mereka membeli bekalan mentah emas daripada pengeluar pada harga spot antarabangsa iaitu RM161.80 segram.
Kemudian, mereka memprosesnya menjadi Emas berbentuk Gold Bar dengan kos yang terlibat untuk semua proses dari awal sehingga siap untuk setiap gram adalah sekitar RM13.00 bersamaan pertambahan kos sebanyak 8% dari harga kos asal bahan mentah. Kos tambahan ini juga dikenali sebaga “Kos Premium”.
Bermakna, mereka akan menjual emas itu kepada pelanggan pada harga:
Harga Spot + 8% ( kos premium)
RM161.80 + RM13.00 = RM174.80 segram
*Biasanya di kedai emas, mereka mengenakan tambahan sehingga 25% sebagai kos premium mereka, membuatkan harga jualannya lebih tinggi.
Tetapi bila mereka membeli semula dari pelanggan, mereka hanya akan mengambilkira harga asal barang mentah sahaja iaitu harga Spot Price, menyebabkan untuk semua beliam balik emas yang dijualnya akan dikenakan potongan harga atau susut nilai sehingga 25% juga.
harga kedai emas
  Artikel 3 :
http://www.shahdinar.com
Cara Kira Harga Emas Malaysia 916 dan 999 

salam  hormat dan salam berhujung minggu buat semua pembaca shahdinar.com

setelah mendapat permintaan dari shahdinar email subscribers, hari ini saya berkelapangan nak berkongsi mengenai cara kira harga emas kat malaysia ni...

simple jek, memula kita akan ambil harga emas mentah dunia dari website kitco, dimana nilai nya sandarkan pada nilai US Dollar...

Harga Emas Semasa Dunia 25 October 2013 ( untuk seberat 1 oz emas )
 
Graf bagi Harga Emas di atas adalah Harga Emas Dunia bertarikh 25 october 2013 ( Jumaat ) ia tutup pada jam 5 pagi waktu malaysia. ( sabtu ahad public holiday jadi harga emas pun cuti laaa, hari isnin baru kerja laa :P )
 
kemudian kita ambil pula nilai ringgit malaysia berbanding US Dollar
 
 
ok nilai ringgit malaysia berbanding us dollar di atas saya ambil dari sebuah money changer. ia bertarikh 26 october 2013 iaitu bersamaan hari sabtu. ( hari ini la ya )
 
 
ok sekarang mari kita kira harga emas mentah di malaysia sekarang:
 
 
1. Ambil nilai semasa Harga Emas dunia USD ( dari graf di  atas) DARAB  nilai ringgit semasa berbanding US Dollar 
 
2. USD 1352.90  x   RM 3.160 =  RM4275.16 
 
3. Jadi Harga Emas mentah di Malaysia adalah berharga RM4275.16 / Oz
 
4. Oleh Kerana 1oz = 31.1gram . kita perlu bahagikan  Harga Emas tersebut kepada oz. supaya kita dapat mengira harga emas tersebut kepada /gram.
 
 RM4275.16 / 31.1gram =  RM137.46/gram 
 
 
selesaiiiii....
 
jadi untuk harga emas mentah atau di panggil harga emas spot  di malaysia ni ...  harga nya adalah RM137.46/gram untuk emas tulen 999  ( harga yang tidak termasuk sebarang upah atau premium sesuatu barang kemas yang dah siap )
 
ok, sekarang untuk mengira harga emas berketulenan 916 pula... anda hanya perlu darabkan sahaja harga tersebut kepada 0.916
 
Rm137.46 x 0.916 = RM125.916
 
 
5.  Jadi harga emas 916 Mentah untuk malaysia adalah RM125.91 ( harga yang tidak termasuk sebarang upah atau premium sesuatu barang kemas yang dah siap )
 
selesai...
-------------------
Ingin memiliki Emas atau bertanya info emas :

Sunday, 10 November 2013

Pengiraan dinar emas @gold bar 1g utk simpanan pendidikan anak2 utk jangkamasa 8 thn dan 13 thn

Pertanyaaan :

Assalamualaikum.. pengedar gcp yg baik hati. mohon pertolongan perkongsian pengiraan dinar emas @gold bar 1g utk simpanan pendidikan anak2 utk jangkamasa 8 thn dan 13 thn. adakah sya perlu gunakan harga dinar skrang? macamana nk kira dgn masukkan sekali peratusan harga turun naik dlm masa bbrapa thn tu? minta pencerahan
 Jawapan :

1. Anggaran inflasi: 4% setahun
2. Harga emas bulan Jun 2012 (goldbar): RM 189.00/g (DP)
3. Anggaran kenaikan harga emas: 25% setahun
4. Kos pendidikan tahun 2012 (paling maksimum):
RM 1,800.00 X 8 semester = RM 14,400.00

5. Dengan kata lain, kos untuk menggenggam segulung ijazah pada tahun 2012 adalah RM 14,400.00.

Katakanlah anak anda lahir pada tahun 2012, anak anda akan ke kolej/universiti ketika umur 18 tahun, iaitu pada tahun 2030.


Oleh itu:
1. Anggaran inflasi dalam tempoh 18 tahun: 4 x 18 = 72% (ia sebenarnya lebih daripada ini)
2. Kos pendidikan pada tahun 2030:
RM 14,400.00 + (inflasi)
= RM 14,400.00 + (72% X RM 14,400.00)
= RM 24,768.00
3. Anggaran kenaikan harga emas dalam tempoh 18 tahun: 25% x 18 = 450%
Oleh itu, harga emas pada tahun 2030: 450% x RM 189.00/g = RM 805.50/g

Jika sejak dari tahun 2012, anda telah menyimpan 20g goldbar setahun selama 5 tahun, anda mempunyai goldbar sebanyak 100g. Dengan anggaran kenaikan harga emas adalah 25% setahun:

Tahun 1 (2012): RM 189.00 x 20g = RM 3,780.00
Tahun 2 (2013): RM 236.25 x 20g = RM 4,725.00
Tahun 3 (2014): RM 295.31 x 20g = RM 5,906.20
Tahun 4 (2015): RM 369.14 x 20g = RM 7,382.80
Tahun 5 (2016): RM 461.43 x 20g = RM 9,232.60

Jumlah nilai 100g goldbar yang telah dibeli = RM 31,026.60

Pada tahun 2030, 100g goldbar bernilai RM 805.50 x 100g = RM 80550.00. Cukup untuk menampung 3 orang anak ke kolej/universiti.



More : http://emasmaster.com/tips-emas-bagaimana-mengelak-daripada-ptptn-untuk-pendidikan-anak-anda/

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Laman Rasmi GCP

Laman Rasmi GCP
Sila Klik Gambar untuk ke laman Rasmi GCP
MOHAMAD ZAKI BIN ABDUL HAMID (ad1689)
atau sms/call 017-575 0810
*Lokasi Penajaan Seluruh Malaysia
Authorised Dealer GCP dan Public Gold

Like kami untuk info di Facebook

Follow admin at Facaebook

Just Click LIKE - TQ

100% Milik Bumiputera

Tips

Semak Harga SMS

Pertanyaan Harga Kami Jual melalui SMS taip : GCP SELL & hantar ke 32828

Pertanyaan Harga Kami Beli melalui SMS taip : GCP BUY & hantar ke 32828

(RM0.30 servis Telco)

PRODUK EKSLUSIF

KELUARAN GCP DINAR GCP EMAS 999.9
simpanan emas menjamin masa depan

Followers

Info Zakat Emas

Info Zakat Emas
Zakat Emas l Mengikut negeri l Zakat Emas Labur Saham AkhiZakat Emas l Mengikut negeri l Zakat Emas Labur Saham Akhiratrat